Αντιμέτωπη με κίνδυνο χρεοκοπίας η Ουκρανία. Άφαντος ο Γιανούκοβιτς, προσπάθησε να διαφύγει στη Ρωσία

Συγκλονιστικές είναι οι εξελίξεις στην Ουκρανία καθώς η χώρα περνά δραματικές ώρες με τη απειλή του εμφυλίου πολέμου και της διχοτόμησης ολοένα και να φουντώνει, την οικονομία να βρίσκεται ένα βήμα πριν την κατάρρευση και χιλιάδες ανθρώπους να παραμένουν στους δρόμους αγωνιώντας για το αύριο.

Η τύχη του Βίκτορ Γιανουκόβιτς , του προέδρου που αιματοκύλισε τους δρόμους του Κιέβου, αγνοείται από τη στιγμή που φέρεται να προσπάθησε, ανεπιτυχώς, να διαφύγει στη Ρωσία. Ο έκπτωτος πρόεδρος της Ουκρανίας εξαφανίστηκε την ώρα που η Γιούλια Τιμοσένκο αποφυλακίστηκε και μίλησε στο πλήθος στην πλατεία Ανεξαρτησίας, που την αποθέωσε.

Η Κυριακή βρήκε το κέντρο του Κιέβου σε κατάσταση ηρεμίας, αλλά η τύχη της χώρας κρέμεται από μία κλωστή.

ουκρανια

Σύμφωνα με το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων, το οποίο επικαλέστηκε δηλώσεις του επικεφαλής της Κρατικής Υπηρεσίας Συνόρων, ένα ιδιωτικό αεροσκάφος με τον Γιανουκόβιτς στις θέσεις των επιβατών επιχείρησε να αναχωρήσει από το Ντόνετσκ, με προορισμό τη Ρωσία, αλλά δεν του επιτράπηκε.

Λίγες ώρες νωρίτερα- και αφού οι πολίτες είχαν καταλάβει την άδεια προεδρική κατοικία- το κοινοβούλιο τον είχε κηρύξει συνταγματικά ανίκανο να εκπληρώσει τα καθήκοντά του και όρισε τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στις 25 Μαΐου. Κι ας δήλωνε από το διάγγελμά του, που προηγήθηκε, ο Γιανουκόβιτς ότι δεν πρόκειται να εγκαταλείψει την εξουσία, παρομοιάζοντας την κατάσταση στην Ουκρανία με την την άνοδο των Ναζί στη Γερμανία.

Οσο για την επάνοδο της Τιμοσένκο στο πολιτικό προσκήνιο, έγινε με μία συναισθηματικά φορτισμένη ομιλία στην πλατεία Ανεξαρτησίας, με την έως το Σάββατο νοσηλευόμενη φρουρούμενη πολιτικό να μιλά στο πλήθος καθισμένη σε αναπηρικό καροτσάκι. «Δεν έχετε δικαίωμα να φύγετε από την πλατεία Ανεξαρτησίας… όχι ακόμα», τους είπε χαρακτηριστικά, ζητώντας τους να μείνουν στις επάλξεις.

ΟΥΚΡ1

Αντιμέτωπη με κίνδυνο χρεοκοπίας η Ουκρανία, βοήθεια υπόσχεται η Δύση

Εκτός από την πολιτική κρίση, την οποία αντιμετωπίζει η Ουκρανία, η χώρα βρίσκεται στη μέση μιας επείγουσας οικονομικής ανάγκης. Καθώς τα συναλλαγματικά αποθέματα του Κιέβου μειώνονται, το δημόσιο χρέος της χώρας εξακολουθεί να αυξάνεται. «Είμαστε έτοιμοι για ουσιαστική οικονομική βοήθεια προς την Ουκρανία» λέει η ΕΕ, στήριξη υπόσχονται και οι ΗΠΑ.

Η πολιτική κρίση έχει φέρει την Ουκρανία στο χείλος της αβύσσου. Η αντιπαράθεση κυβέρνησης και διαδηλωτών έχει οδηγήσει την οικονομία σε χάος.

Ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s μείωσε την Παρασκευή το αξιόχρεο της Ουκρανίας, για δεύτερη φορά μέσα σε τρεις εβδομάδες, μετά τις βιαιότητες των τελευταίων ημερών.

ουκρ11

Η βαθμολογία της χώρας έπεσε κατά ένα επίπεδο, στο «CCC», το οποίο αντιστοιχεί σε μια χώρα η οποία βρίσκεται κοντά στη στάση πληρωμών και συνδυάζεται με αρνητική προοπτική.

Το νόμισμα της Ουκρανίας, η γρίβνα, έχει χάσει πάνω από το 10% της αξίας της σε σχέση με το ευρώ από την έναρξη του έτους.

Έτοιμη για «ουσιαστική» οικονομική βοήθεια η ΕΕ

Με την πολιτική συμφωνία στη χώρα να κρέμεται από μία κλωστή, η Ευρωπαϊκή Ένωση έσπευσε να εκφράσει τη στήριξή της στην Ουκρανία, λέγοντας ότι μόλις αυτή αποκτήσει νέα κυβέρνηση, οι Βρυξέλλες είναι έτοιμες να παρέχουν «ουσιαστική οικονομική βοήθεια» και ξεκάθαρη ευρωπαϊκή προοπτική.

Τις δηλώσεις αυτές έκανε ο επίτροπος για τη Δημοσιονομική Πολιτική, Όλι Ρεν. Μετά τη συνάντηση της G-20 στο Σίδνεϊ, ο Ρεν δήλωσε: «Από ευρωπαϊκής άποψης, είναι σημαντικό να προσφέρουμε μία ξεκάθαρη ευρωπαϊκή προοπτική στον ουκρανικό λαό που έδειξε τη δέσμευσή του στις ευρωπαϊκές αξίες».

ουκρανια_γυναικες11

«Είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε ουσιαστική οικονομική βοήθεια στην Ουκρανία μόλις μία πολιτική λύση, βασισμένη στις δημοκρατικές αρχές, οριστικοποιηθεί και μόλις υπάρξει νέα κυβέρνηση, η οποία θα ασχοληθεί πραγματικά και σοβαρά με θεσμικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις» τόνισε ο Ρεν.

Ερωτηθείς πόσο «ουσιαστική» θα είναι αυτή η οικονομική βοήθεια, ο Ρεν αρκέστηκε να απαντήσει: «Πρέπει να σταθούμε στο ύψος της πρόκλησης που θέτει αυτή η ιστορική στιγμή» είπε.

Στήριξη και από τις ΗΠΑ

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιού, δήλωσε την Κυριακή ότι η Ουάσινγκτον είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τη Ρωσία και άλλες χώρες, προκειμένου να επανέλθει η σταθερότητα στη χώρα.

Ο Λιού συναντήθηκε με τον ρώσο ομόλογό του Αντόν Σιλουάνοφ και η κρίση στην Ουκρανία βρέθηκε στο επίκεντρο των συνομιλιών.

ουκρανια

«Ο υπουργός τόνισε ότι οι ΗΠΑ, συνεργαζόμενες με άλλες χώρες -ανάμεσά τους και η Ρωσία- είναι έτοιμες να βοηθήσουν την Ουκρανία, καθώς θα εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις για την επαναφορά της οικονομικής σταθερότητας και την επιστροφή σε δρόμο δημοκρατίας και ανάπτυξης» δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου.

Η βοήθεια εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης. Ωστόσο, καθώς η Ουκρανία ακόμα «βράζει», μία λύση στην πολιτική κρίση μπορεί να μην είναι τόσο εύκολη υπόθεση. Το πρόβλημα είναι ότι το Κίεβο δεν διαθέτει τον απαιτούμενο χρόνο.

pigi:exedra.gr