Ενα «αχούρι» στο Σάο Πάολο μεταμορφώνεται σε χώρο τέχνης που κόβει την ανάσα [εικόνες]

Ενα «αχούρι» στο Σάο Πάολο μεταμορφώνεται σε χώρο τέχνης που κόβει την ανάσα [εικόνες]

Καλλιτέχνες από το γαλλικό/βραζιλιάνικο στούντιο Triptyque αναθεωρούν τον χώρο μιας εγκαταλελειμμένης αποθήκης στο Σάο Πάολο και από ένα εγκαταλελειμμένο αχούρι δημιουργούν ένα πρωτοποριακό και πρωτοφανές παλάτι.

Βρίσκεται στην πλατεία Bandeira στο πολυσύχναστο κέντρο της μεγαλύτερης πόλη της Βραζιλίας, το Πολιτιστικό Κέντρο της Red Bull είναι ένας πενταώροφος χώρος ανακαινισμένος από την Triptyque για τη δημιουργία της τέχνης, της μουσικής και πολιτισμού.

Στο παρελθόν ο χώρος άνηκε στην εταιρία «São Paulo Tramway, Light and Power Company.» Το κτίριο είναι της δεκαετίας του 1920 και ήταν κάποτε υπεύθυνο για τη διανομή ηλεκτρικής ενέργειας σε όλο το δίκτυο του τραμ της πόλης. Η Triptyque ήταν επιφορτισμένη με την αποκατάσταση του ξεθωριασμένου εξωτερικού, δημιουργώντας παράλληλα ένα εσωτερικό που συνδύαζε ένα στούντιο μουσικής, ένα ατελιέ καλλιτεχνών, μια γκαλερί τέχνης και μια βεράντα στον τελευταίο όροφο.

Οι αρχιτέκτονες πρόσθεσαν και μια μαύρη σιδερένια σκάλα από τη μία πλευρά του κτιρίου, συνδέοντας τους πέντε ορόφους παρέχοντας την εύκολη ροή της κυκλοφορίας των επισκεπτών, κάτω, μέσα και γύρω από το κτίριο.

Οι επισκέπτες εισέρχονται από το ισόγειο, όπου βρίσκεται η κύρια γκαλερί. Δίπλα, είναι ένα αυτόνομο στούντιο μουσικής. Μια βαριά μονάδα σκυροδέματος εισήχθη στην καρδιά του κτιρίου ως μια ανεξάρτητη μόνιμη δομή, και θα στεγάσει το Red Bull Bass Camp – ένα καθηλωτικό πρόγραμμα για τους επίδοξους επαγγελματίες της μουσικής. Υπάρχει επίσης ένα μικρό καφέ με ποτά και τρόφιμα.

Πάνω από το ισόγειο είναι ένα υπερυψωμένο επίπεδο που στεγάζει τα γραφεία που κοιτάζουν προς τα κάτω στο χώρο της εισόδου, ενώ το υπόγειο έχει προσαρμοστεί έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένας δευτερεύον εκθεσιακός χώρος και αίθουσες μουσικής πρόβας.

Το αχούρι, όπως ήταν πριν:

«Το κτίριο ανακαινίστηκε πλήρως τηρώντας τις έννοιες της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς», εξήγησε η ομάδα. «Μια σύγχρονη παρέμβαση πραγματοποιήθηκε με σκοπό την προσαρμογή του κτιρίου στο νέο του ρόλο ως πολιτιστικό κέντρο.»

Το εμφανές μπετόν και η παλιά βαφή συνεχίζεται στα ανώτερα επίπεδα, όπου έξι εργαστήρια δημιουργήθηκαν για καλλιτεχνικές ανάγκες. Γύρω από κάθε ένα από τα μεμονωμένα εργαστήρια, υπάρχει ένας άλλος εκθεσιακός χώρος που ονομάζεται η Πινακοθήκη της Μετάβασης και θα φιλοξενήσει προσωρινά έργα.

«Η ουσία του ιστορικού κτιρίου έχει διατηρηθεί, και η ομορφιά των στοιχείων του έχει ενισχυθεί,» δήλωσαν οι σχεδιαστές.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Redbull συνεργάζεται με αρχιτέκτονες για να δημιουργήσει χώρους για καλλιτέχνες.

Το Triptyque είναι ένα γαλλικό-βραζιλίανικο αρχιτεκτονικό γραφείο που δημιουργήθηκε το 2000 από τον Grégory Bousquet, την Carolina Bueno, τον Guillaume Sibaud και τον Olivier Raffaelli.

Πηγή: www.iefimerida.gr