Η οικολογική μονοκατοικία-σκάφος στην Αθήνα, δημιούργημα 35χρονου Έλληνα Αρχιτέκτονα (PHOTOS)

 

Σχεδιάστηκε ώστε να δίνει την αίσθηση της πλεύσης, της ταχύτητας και της αιώρησης πάνω από το υγρό στοιχείο

 

O 35χρονος Παύλος Χατζηαγγελίδης δημιούργησε το αρχιτεκτονικό στούντιο 314 το 2004. Σπούδασε στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Πολιτικός Μηχανικός και Αρχιτέκτων Μηχανικός στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Ακολούθησε ένα μεταπτυχιακό στην Tέχνη.

Η μονοκατοικία συνολικής επιφάνειας 1. 000 τ.μ. βρίσκεται εντός ενός οικόπεδου επιφάνειας 7.000 τ.μ. Η κατοικία σχεδιάστηκε ώστε να δίνει την αίσθηση της επαφής με το υγρό στοιχείο, εμπνευσμένη από την αγάπη του ιδιοκτήτη για τα γιοτ. Η αίσθηση αυτή της αμεσότητας με το υγρό στοιχείο είναι έκδηλη στην κατοικία, η οποία περιβάλλεται από το νερό.

Αυτό επιτεύχθηκε με την κατασκευή τριών συγκοινωνούντων ρηχών λιμνών εμπρός και εκατέρωθεν του ισογείου. Ως συνέχεια της εμπρόσθιας λίμνης έρχεται η πισινά κολύμβησης. Η αρχιτεκτονική του κτιρίου ακολουθεί τη λογική του folding, δημιουργώντας πλαίσια τα οποία περιβάλλουν/αγκαλιάζουν τις χρήσεις της κατοικίας τόσο στον ισόγειο όροφο διημέρευσης όσο και στον πρώτο όροφο όπου φιλοξενούνται τα υπνοδωμάτια.

Το κέλυφος της κατοικίας φαίνεται να ακουμπά πολύ μαλακά στο έδαφος, ενώ στις λίμνες δημιουργεί μια ψευδαίσθηση αιώρησης. Η υπερύψωση του εμπρόσθιου τμήματος της κατοικίας ενισχύει αυτή την αίσθηση ότι το κτίριο ανασηκώνεται, σχεδόν ανυψώνεται μέσα από τον υδάτινο όγκο που το περιβάλλει.

Η σχέση με το νερό που βρίσκεται στις τεχνητές λίμνες που περιβάλλουν την κατοικία δημιουργούν μια αίσθηση φυσικού δροσισμού. Το νερό για τις λίμνες και την πισίνα προέρχεται από γεώτρηση, ενώ το νερό που απαιτείται για την άρδευση προέρχεται από δεξαμενή στην οποία ταμιεύονται όμβρια ύδατα που συλλέγονται μέσω ενός συστήματος αποστράγγισης και συλλογής.

Ο βιοκλιματικός σχεδιασμός της κατοικίας επιτρέπει στον ήλιο να ζεσταίνει τους χώρους τους χειμερινούς μήνες και τον αποτρέπει το καλοκαίρι, ενώ παράλληλα εκτονώνει τον θερμό αέρα προς τα έξω. Η χρήση γεωθερμικής ενέργειας εξασφαλίζει εξοικονόμηση ενέργειας ψύξης και θέρμανσης μέσω των συστημάτων fancoil, ενώ τα δώματα είναι στρωμένα με σπιράλ που σε συνδυασμό με τους ηλιακούς συλλέκτες που βρίσκονται στην πίσω μεριά του οικοπέδου θερμαίνουν το νερό της πισίνας. Τέλος, στο ίδιο σημείο τοποθετήθηκαν φωτοβολταϊκά πάνελ για παράγωγη ηλεκτρικής ενέργειας.

Στην κατοικία χρησιμοποιήθηκαν οικολογικά υλικά, ενώ στο εσωτερικό της όλα τα έπιπλα σχεδιάστηκαν σύμφωνα με τις ανάγκες και τις προτιμήσεις του ιδιοκτήτη. Ο σχεδιασμός είχε στόχο να δημιουργήσει ένα πολυτελές και εργονομικό περιβάλλον με καθαρές γραμμές και μινιμαλιστική αισθητική. Στον περιβάλλοντα χώρο το εντυπωσιακό γλυπτό του Γιάννη Ασπρά δημιουργεί μια διάθεση αφαιρετική.

σπιτισπιτι2σπιτι3σπιτι4σπιτι5σπιτι6σπιτι7σπιτι8 σπιτι11σπιτι13

pigi:exedra.gr