Το Μετρό των Φανταστικών Γραμμών

February 5, 2017
Το Μετρό των Φανταστικών Γραμμών

Το Μετρό των Φανταστικών Γραμμών είναι ένα δυναμικό σύστημα που αποτελείται από εφτά παράδοξες γραμμές, οι οποίες (μετα)κινούνται, εμφανίζονται και εξαφανίζονται, δημιουργούν συνδέσεις με σταθμούς άλλων γραμμών. Αντίθετα με τα παραδοσιακά μετρό που αποτελούνται από γραμμές σταθερής τροχιάς, το δίκτυο Μετρό των Φανταστικών Γραμμών διαθέτει δυναμική υποδομή πράγμα που το καθιστά ευέλικτο στις ανάγκες των επιβατών. Στο βίντεο η Alice μας ξεναγεί στο μετρό αυτό δείχνοντάς μας πώς μπορούμε να μεταβούμε από τη μία φανταστική γραμμή στην άλλη και πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε όλες τις δυνατότητες που μας προσφέρει το Μετρό των Φανταστικών Γραμμών.

Οι 7 φανταστικές γραμμές του μετρό είναι οι ακόλουθες:
• Γραμμή-Πλατφόρμα
Αυτή η γραμμή είναι μία επιμήκης και συνεχόμενη πλατφόρμα.
Οι συνηθισμένες γραμμές του μετρό αποτελούνται από σταθμούς, όπου ο συρμός σταματά για να αφήσει ή να παραλάβει επιβάτες, και από τούνελ μέσα στα οποία ταξιδεύει ο συρμός, χωρίς να μπορεί να σταθμεύσει. Αντίθετα, η Γραμμή-Πλατφόρμα δεν διαθέτει σταθμούς και τούνελ, οπότε οι επιβάτες μπορούν να περπατούν κατά μήκος της πλατφόρμας και να μπουν στο τρένο όταν το επιθυμήσουν.
• Γραμμή-Στάθμοί
Η Γραμμή-Στάθμοί αποτελείται από πολλούς συνωστισμένους σταθμούς που είναι τόσο κοντά ο ένας στον άλλο, ώστε από έναν σταθμό οι επιβάτες μπορούν να βλέπουν τους γειτονικούς.
• Γραμμή Απόσταση
Η Γραμμή Απόσταση δημιουργεί άμεσες συνδέσεις με σταθμούς άλλων γραμμών, γεφυρώνοντας έτσι μεγάλες αποστάσεις μέσα στο δίκτυο. Ο αριθμός των συνδέσεων που παράγει μπορεί να διαφέρει σε κάθε χρονική στιγμή, ανάλογα με τις ανάγκες του δικτύου.
• Γραμμή-Σταθμός
Η Γραμμή-Σταθμός αποτελείται από ένα μόνο σταθμό. Οι επιβάτες μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη γραμμή αυτή ως πέρασμα ή διάβαση μπαίνοντας και βγαίνοντας από αυτή. Όμως η Γραμμή-Σταθμός κάποιες φορές συνδέεται με σταθμούς άλλων γραμμών του μετρό, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στους επιβάτες να μεταβούν σε άλλες γραμμές. Η Γραμμή-Σταθμός αποτελεί λοιπόν έναν κοινό κόμβο που μπορεί να συνδέεται με άλλες γραμμές του δικτύου και έτσι να εξυπηρετεί τους επιβάτες και παράλληλα να αυξάνει τη συνδεσιμότητα του μετρό.
• Γραμμή Ταξιδιώτισσα
Η γραμμή αυτή κινείται σε κυκλική τροχιά μέσα στο δίκτυο. Το όνομά της δηλώνει ότι «ταξιδεύει» γύρω από το υπόλοιπο δίκτυο των φανταστικών γραμμών.
• Άπιαστη Γραμμή
Η Άπιαστη Γραμμή έχει κυματοειδή μορφή και κινείται πολύ γρήγορα και κυματιστά. Το όνομά της δηλώνει ότι είναι δύσκολο για τους επιβάτες να την «πιάσουν», δηλαδή να την πετύχουν και να την πάρουν. Είναι καλύτερο να γνωρίζουν τα ωράρια και τα διαφορετικά δρομολόγιά της, ώστε να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες πρόσβασης που τους προσφέρει σε διάφορα σημεία της πόλης, τόσο στο κέντρο, όσο και στην περιφέρεια.
• Άμεση Γραμμή
Η Άμεση Γραμμή υπάρχει για λίγο και έπειτα εξαφανίζεται. Οι εμφανίσεις της και οι εξαφανίσεις της γίνονται πολύ γρήγορα και πολύ συχνά. Λέγεται Άμεση Γραμμή, γιατί οι επιβάτες θα πρέπει να την παίρνουν αμέσως για να μπορέσουν να ταξιδέψουν.

—-

Το Μετρό των Φανταστικών Γραμμών from Anastasia Zoi on Vimeo.

Σύλληψη, Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Αναστασία Ζωή Σουλιώτου
Αλίκη (φωνή): Catherine Sibylle
Παραγωγή: Αναστασία Ζωή Σουλιώτου σε συνεργασία με το x|atelier (Erick CARCAMO & Νεφέλη Χατζημηνά)
Πίνακες ζωγραφικής/Διακόσμηση στο εσωτερικό των γραμμών: Αναστασία Ζωή Σουλιώτου

You may also like